Het verhaal van Henk Wittenberg

 

Medio 1999 zit Henk Wittenberg aan tafel bij Jos Vlaminckx, in die tijd directeur van De Singel. Het gesprek gaat over een nieuw te ontwerpen logo voor de school. Ter plekke krijgt de oud-onderwijzer, grafisch ontwerper en illustrator uit Schijndel een concreet voorbeeld van het belang van het praktijkonderwijs. Het zal hem niet meer loslaten.

 

 

Hoe ontstond het contact tussen jou en de school?
“Mijn zus Ella van der Meer werkte er al en eerder had ik het logo – met een handje –  ontworpen voor Praktijkonderwijs Noordoost-Brabant. En daar was Jos enthousiast over. De Singel is al heel lang lid en voorzitter van dat Netwerk Praktijkonderwijs. Vandaar dat ik werd uitgenodigd om ook een nieuw logo te ontwerpen voor Praktijkschool De Singel.”

Wat gaf je inspiratie voor het nieuwe ontwerp?
“Meteen aan het begin van de bespreking vroeg Jos twee leerlingen om ons koffie te brengen. De manier waarop hij ze op hun gemak stelde, maar ook de complimenten daarna, deed de meisjes stralen: ‘Wat hebben jullie dat goed gedaan!’ Kinderen die hun hele leven al minder hadden gescoord, kregen meteen een bevestiging dat ze iets goed hadden gedaan. Jos bracht dat in de praktijk. Misschien een eenvoudig voorbeeld, maar dit werkte zó motiverend. Je zag ze groeien.”

Wat deed dat met jou?
“Dit is voor mij praktijkonderwijs in de meest pure vorm. En Jos bracht dat in de praktijk. Voor mij was het een eyeopener. Toen wist ik meteen wat het uitgangspunt was voor Praktijkschool De Singel. Geef de leerlingen veiligheid en vertrouwen en ze groeien. Het logo werd de letter S in de vorm van een weg, waarmee ik aan wilde geven dat het proces belangrijker is dan het eindresultaat.”

Ben je De Singel en het praktijkonderwijs blijven volgen?
“Nog vele jaren daarna heb ik voor De Singel mogen werken in de vorm van het vervaardigen van de schoolgids en zelfs het ontwerp voor een wijnetiket. Het is fijn om met mensen te werken die hun hart bij het praktijkonderwijs hebben liggen. Zij zorgen ervoor dat hun leerlingen succeservaringen kunnen opdoen en gewaardeerd worden op weg naar zelfstandigheid.”

  • Henk Wittenberg (74) is voormalig leerkracht en veertig jaar professioneel grafisch ontwerper en illustrator. Daarnaast schreef hij kinderboekjes en werkte hij mee aan taalprojecten en -methodes voor het basisonderwijs. Hij maakt ontwerpen voor boeken, toneeldecors en illustraties op educatief gebied, voor de Onderwijstelevisie, voor bedrijven, de Efteling en vele andere organisaties. Spelen met woorden, letters en leestekens is zijn passie. In 2012 bracht hij samen met Danker Jan Oreel een succesvolle strip uit over de geschiedenis van Brabant.